07.11.2018

Dosta vam je smrzavanja? Izaberite najefikasniji način grijanja!

Nitko se ne voli smrzavati. Uskoro uključujemo grijanje u našim domovima. Jedna od najvažnijih stavki, ali i pitanja prilikom kupnje ili renovacije stana je – kakve su režije i kakav je način grijanja?
Budući da je sezona grijanja na vratima istražili smo koju je vrstu najbolje i najisplativije imati.

Klima uređaj

Osim što hladi, zimi i grije. Grijanje pomoću klime možda je najpraktičniji način grijanja za mnoge. Uostalom, vrlo ju je lako održavati i montirati. U priobalju gdje se temperature rijetko spuštaju do -5 stupnjeva, klima uređaj srednje klase učiniti će svoje. Naravno, ovisi i na koju stranu svijeta je okrenut stan ili kuća, važna je izolacija zgrade, vlažnost, kvadratura i slično. U donjoj tablici napravili smo grubi izračun za najčešće korištene energente.

ENERGENT

CIJENA

BROJ SATI

UTROŠAK ENERGIJE

MJESEČNI TROŠAK

LOŽ ULJE

5,77 KN/L

300

0,354 l/sat

612,77 KN

PLIN

4,99 KN/L

300

0,378l/sat

565,86 KN

EL.GRIJALICA

1,06 KN/KwH

300

3,2 KwH

1.017,60 KN

DRVA

370,00 KN/M3

300

0,003M3/H

333,00 KN

KLIMA UREĐAJ

1,06 KN/KwH

300

0,70 Kw

222,60 KN


Bez namjere reklame, u praksi su se najboljim klimama pokazale Daikin, Mitsubishi, Toshiba, Fujitsu i Panasonic.

Ukoliko živite u krajevima u kojim zimi temperatura ide do – 10 ili -15 stupnjeva, tada vam klima vrlo vjerojatno neće biti opcija. No, i ako je, klima srednje kvalitete neće ugrijati prostor onako kako bi trebalo.

Kvalitetniji klima uređaji pri nižim temperaturama bolje drže kapacitet, pa će tako niže preporučeni klima uređaji pri vanjskoj temperaturu od 0 stupnjeva davati oko 90% nazivne snage u grijanju. Kako se vanjska temperatura spušta tako se i kapacitet klima uređaja smanjuje. Navedeni uređaji pri vanjskoj temperaturi od 5 stupnjeva ispod nule raditi će sa 80% nazivnog kapaciteta, a na 10 stupnjeva ispod nule će davati oko 70% nazivnog kapaciteta.

Drugim riječima – koliko para toliko muzike. Za grijanje općenito vrijedi, treba gledati kako proći što povoljnije, a da su nam domovi topli, no prilikom kupnje uređaja za grijanje riječ o dugoročnoj investiciji, i tu ne treba štedjeti.

Termo peći, radijatori na ulja, i struju

Zagrijavanje putem ovim uređaja značajno troši struju. Termo peći su, reći će stručnjaci, nešto što treba izbjegavati. Neefikasne su, troše puno, dižu prašinu, a i teže oko 100 kg. Naravno da je grijanje na struju najkomotnije, pa samim time i najraširenije. Ukoliko je struja vaš izbor, svakako se odlučite za konvektorske radijatore koji troše oko 15 kW tijekom 8 sati, dakle oko 450kW mjesečno. Radijatori na ulje zagrijavaju relativno brzo, no prostor koji obuhvaćaju nije velik.

Centralno grijanje

Vjerojatno najskuplji vid grijanja, ovisno o kvadraturi. Riječ je o vidu grijanja koje najčešće koriste obiteljske kuće,. Primjerice, za kuću od oko 150 kvadrata u hladnijem podneblju, potroši se kroz tri mjeseca između 10-15 tisuća kuna. Ukoliko je riječ o velikim zgrada sa velikim brojem stanova, centralno grijanje zna vlasnicima zadati glavobolju zbog računa. Što se tiče samog grijanja, tu nema problema. Stanovi se brzo zagrijavaju i održavaju optimalnu razinu topline. Dapače, stanari često znaju reći da im bude i prevruće.

Centralno grijanje na drva

Vjerojatno najbolji i najekonomičniji način grijanja. Ukoliko imate spremište za drva, kupnja kvalitetne peći rješava vaš problem grijanja. Cjelokupna investicija za stan od 60 kvadrata penje se na oko 25 tisuća kuća (Primjerice peć Nordica koja stoji oko 14 tisuća i radijatori, te drva), no problema sa grijanjem više nećete imati. Ukoliko se opskrbite sa 5 metara drva, računica kroz tri mjeseca je jasna.

Ovdje je važno naglasiti da jednostavno morate investirati u dobru peć, koja će stan od 60 kvadrata zagrijati kroz 10 minuta. Također, ukoliko je stan dobro izoliran toplinu ćete osjetiti i ujutro, što je u hladnim zimskim jutrima itekakav plus. Ono na što ne smijete nikako zaboraviti  - godišnje čišćenje peći i dimnjaka.

Peć na drva

 

Najklasičniji način grijanja, koji je neko vrijeme bio „out“, no sada će ponovno vraća u modu. Naime, drva su najzdraviji način grijanja. Oko njih je dosta posla, no kada je sve spremno, grijanje i ugođaj koje pružaju drva teško je nadmašiti. Primijetili smo baš ovo ljeto, kako je potražnja za drvima sve veća.

Drva se mogu kupiti u trupcima, što znači da se moraju prosušiti, ili se mogu kupiti već nacijepana. Naravno, važno je kupiti kvalitetnu mješavinu drva, i spremiti ih na vrijeme.

Peć na pelete

Peći na pelete postali su prava mala revolucija u grijanju. Efikasna i jeftina, sa dobrim svojstvima zagrijavanja, najčešće se koriste u kombinaciji sa klimom koja grije. Drvene pelete gore mnogo čistije gore nego obično drvo i ugljen, a proizvode se od hrasta, jasena, graba, topole i lipe. Gorenje peleta je potpomognuto ventilatorom koji dovodi stalan zrak do peći. Ovisno o veličini potrebno je rijetko loženje, no imajte na umu da su te peći dosta bučne. Za razliku od drva, pelete ne možete sami napraviti, a peći se zbog specifičnosti moraju stalno održavati i imaju veliki broj dijelova.

Želimo Vam ugodnu i ne (pre)hladnu zimu!

Tekst: D.Š.

Dogma nekretnine koristi kolačiće (cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete kontrolirati i konfigurirati u Vašem web pregledniku. Za više informacija kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Pretraživanje