14.12.2018

Kako izabrati božićno drvce koje će odgovarati baš vašim potrebama?

It's the most wonderful time of the year…izlozi su okićeni, svjećice su se upalile, adventska ponuda nikada bogatija. Čak će se i najveći čangrizavci složiti kako je prosinac ipak najljepši (i najsvjetlucaviji!) mjesec u godini.

O dekoracijama u božićno vrijeme napisane su tisuće i tisuće kartica teksta, i snimljene su tisuće fotografija. Kruna svakog prosinca je obiteljsko okupljanje na Božić, a središnji ukras svakog doma je – božićno drvce.

Ako ste ljubitelj pravih drvaca, koji će u Vaš dom unijeti miris šume, borova i prirode,  ovdje možete saznati kako izabrati drvce koje će odgovarati baš vašim potrebama, i koje su uopće razlike među njima.

Smreka

Najčešći je odabir većine hrvatskih domaćinstava. Zbog jedinstvenog oblika i gustoće grančica, te uspravnog i razgranatog oblika, idealna je za ukras tijekom blagdana, jer ukrašena izgleda bogato i raskošno, upravo zbog gustih grančica i iglica. Osim toga jedna je od najjeftinijih božićnih drvaca, jer je se može naći već za 60 kn po m2. Smreka je vrlo zahvalna za održavanje, iglice joj se suše i ispadaju tek nakon 4 tjedna, što je taman da izdrži koliko je potrebno. Osim toga, a ovisno o prostoru koji vam je na raspolaganju, smreka može biti i malena ali i visoka taman da vam ukrasni dio od poda do stropa.

Kavkaska jela

Njezin divan miris i boja omiljen su ukras svakog doma, pa ćete imati dojam kao da ste u nekoj planinskoj kućici. Može biti jako visoka i bujna (čak do 60 metara), i nakon rezanja svježa je i mirisna gotovo mjesec dana. Ima piramidalnu krošnju, a guste grane s tamnozelenim iglicama čine pravu božićnu bajku. Bogatstvo kavkaske jele svrstava je u jedno od omiljenih drvaca koje posebno vole djeca. Cijene su nešto više od smreke - za 180 cm u trgovačkim centrima cijena je oko 1000,00 kn.

Pungens ili srebrna smreka

Posebnost plavkaste boje njezinih iglica daju ovoj četinjači popularnost diljem svijeta. Prirodno stanište je Sjeverna Amerika, no svake godine useljava u brojne domove hrvatskih obitelji. Oštro zašiljene iglice malo će vam smetati prilikom ukrašavanja, no nakon rezultata i raskoši koju pruža ova srebrno-plava ljepotica zaboraviti ćete na bockanje. Može je se pronaći već za 150 kn po m2, i zaista izgleda impresivno, posebice u velikim dnevnim boravcima.

Nordijska jela

Nordijska jela najduže zadržava iglice, najslabije se suši, te je stoga najizdržljivija i najotpornija na sušenje i padanje. Drugim riječima, najotpornija je od svih prethodnih zimzelenih drvaca. Shodno time, i cijena joj je najviša, a kreće se od 200 kn po m2. Nordijska jela zapravo potječe s Kavkaza, ima tamnozelene iglice tupih vrhova, koje su duge do 3 cm. Izrazito je gusta, a može težiti i do 20 kilograma, te je važno osigurati joj čvrst stalak.

Zimzelene biljke u teglama

Ne zaboravite na ekološku komponentu – mnogi se odlučuju za umjetna drvca, upravo zbog činjenice što ne žele uništavati prirodu. No, božićno drvce koje vam više ne treba možete posjeći i iskoristiti za loženje, ili je dati nekome za ogrjev. Na taj način izbjeći ćete gomilanje jelki nakon Nove godine oko kontejnera i po ulicama, što je zaista prizor koji nije pohvalan.

Odlično rješenje za sve one koji vole prirodu u domu, a ne žele rezane jelke, jesu drva u tegli. Zimzelene jelke u teglama kasnije preselite u vrt ili na balkon, a ima ih svih boja, oblika i veličina, i zaista izgledaju jako lijepo kada su ukrašene. Dodatno možete ukrasiti i teglu, i imate divan božićni ukras. Jelke u tegli su praktične jer mogu stati na svaku komodu, ako je ne želite u jako visokom obliku.

Tekst: D.Š.

Dogma nekretnine koristi kolačiće (cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete kontrolirati i konfigurirati u Vašem web pregledniku. Za više informacija kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Pretraživanje