04.07.2017

Sada je pravo vrijeme za vaš novi dom - donosimo sve što morate znati o sufinanciranju kupnje prve nekretnine!

Možda bismo mogli? Ili ipak ne?

Pitanje kupnje nekretnine jedna je od najvećih životnih odluka. Biti u podstanarstvu ili izdvajati mjesečno za ratu kredita, pitanje je s kojim smo se svi u životu barem jednom susreli. Demografski podaci za Hrvatsku nisu ohrabrujući, a želi li država da mlade obitelji ostaju – mora im pomoći.
Pomoć bi mogla uskoro stići u obliku sufinanciranja prilikom kupnje prve nekretnine. Naime, ukoliko udovoljavate svim uvjetima, pola rate kredita u četiri godine sufinancirati će država. Idealna je to prilika za mnoge koji žele doći do svog doma. Nakon objave u Narodnim novinama, možete krenuti u kupnju svog prvog doma!

Što morate znati

Stručnjaci  se slažu da je sada pravo vrijeme za kupnju nekretnine, a donosimo i razloge zašto, te sve ono što morate znati o novom prijedlogu zakona.

  1. Poticaji se tiču obitelji do 45 godina
  2. Niti jedan član ne smije biti vlasnik bilo koje vrste nekretnina
  3. Država plaća pola rate kredita prve 4 godine
  4. Sufinanciranje se produljuje za dvije godine, za svako dijete rođeno (ili usvojeno) u tom razdoblju
  5. Sufinanciranje od dodatnih godinu dana odnosi se na obitelji čiji član ima invaliditet veći od 50 posto
  6. Pomoć države odnosit će se na stanove čija je vrijednost do 100 tisuća eura, odnosno do 1500 eura po kvadratu, u što je uključen i porez
  7. Krediti koji će se subvencionirati moraju biti podignuti na najmanje 15 godina, a dogovorena je kamata s bankama koja ne smije biti viša od 3,75 posto, a u daljnje dvije godine može biti uvećana za najviše 10% od određene kamatne stope za prve četiri godine
  8. Naravno da možete kupiti i skuplju nekretninu, ali u tom slučaju „višak“ se neće sufinancirati
  9. U subvencioniranje nisu uključeni stanovi iz poticajne stanogradnje (tzv. POS stanovi)
  10. Sufinancirati će se i izgradnja obiteljske kuće, za što će biti potrebno predočiti građevinsku dozvolu, troškovnik, i vlasnički list

Na tržištu se nalazi veliki broj stanova koji će itekako zadovoljiti potrebe i mogućnosti sufinanciranja. Bilo da je riječ o Turniću, ili fantastičnoj lokaciji na Gornjoj Vežici, stanu s pogledom na more na Drenovi, ili više volite život u pregrađu, morate samo izabrati nekretninu koja odgovara Vašim željama i potrebama.

Papirologija

U ponudi je zaista veliki broj kvalitetnih stanova, a pravilo kupnje je uvijek isto: pitajte agente sve što vas zanima, od građevinskog materijala, pričuve, parkirnih mjesta, drvarnica, hlađenja, grijanja i čitavog niza stvari koje vam padnu na pamet. Zapišite ih i ograničite potragu na najviše pet stanova. Previše informacija može biti jako zbunjujuće, pa i ovdje vrijedi pravilo dobre organizacije.

U početku će biti odobreno oko 2000 kredita. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), odabrat će banke kod kojih će se moći dignuti kredit, gdje će uz svu potrebnu papirologiju predati i zahtjev za subvencijom. Banka mora odobriti kredit u roku od 8 dana, a rješavat će se prvo najmanji iznosi traženih kredita.

Kao tražitelj subvencije, u banci ćete uz sve navedeno, morati predočit i Izjavu da ne posjedujete nekretninu, te predugovor o kupnji stana.

Za sve dodatne informacije obratite nam se s povjerenjem!

Dogma nekretnine koristi kolačiće (cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete kontrolirati i konfigurirati u Vašem web pregledniku. Za više informacija kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Pretraživanje