Novosti

 

 

Novi način porezivanja nekretnina

Od 1. siječnja 2015. mijenja se način oporezivanja nekretnina, a primjenjivat će se na ugovore sklopljene nakon tog datuma. Detalje novog načina oporezivanja nekretnina pojasnila je načelnica Odjela za porez na dodanu vrijednost Porezne uprave Renata Kalčić na prošlotjednom 22. forumu poslovanja nekretninama. Tako će za sve nekretnine - neizgrađene (poljoprivredno i građevinsko zemljište) i izgrađene koje isporučuje (prodaje ili otuđuje) osoba koja nije upisana u registar obveznika PDV-a plaćati  porez na promet nekretnina.

Za nekretnine koje isporučuje obveznik upisan u registar obveznika PDV-a vrijedit će sljedeća pravila:

  • Kad je riječ o neizgrađenim nekretninama u slučaju poljoprivrednog zemljišta stjecatelj (kupac) će plaćati porez na promet nekretnina, a za građevinsko zemljište isporučitelj će obračunati PDV koji će kupac plaćati kroz cijenu nekretnine.
  • Kod izgrađenih nekretnina, na nekorištene nekretnine te nekretnine kod kojih od prvog nastanjenja odnosno uporabe nije prošlo više od dvije godine isporučitelj će obračunati PDV. Kod ostalih izgrađenih nekretnina kupac će platiti porez na promet nekretnina.

Ako isporučitelj nekretnine, osoba upisana u registar obveznika PDV-a, isporučuje nekretninu oslobođenu plaćanja PDV-a drugom poreznom obvezniku koji u cijelosti može odbiti pretporez, isporučitelj nekretnine i stjecatelj nekretnine mogu se odlučiti za postupak optiranja u oporezivanju. U tom slučaju u poreznom smislu primjenjuje se prijenos porezne obveze propisan odredbama Zakona o PDV-u.

Isporučitelj nekretnine, osobe u sustavu PDV-a, kod isporučivanja nekretnina oslobođenih plaćanja PDV-a i to "ostalih izgrađenih nekretnina" moraju voditi računa o obvezama za ispravak pretporeza koji je korišten kod izgradnje.

Također isporučitelji nekretnina koje podliježu oporezivanju PDV-om te stjecatelji nekretnina na koje se plaća porez na promet nekretnina dužni su promet nekretnina prijaviti kroz obrazac Prijava poreza na promet nekretnina. (nm)

Izvor: domosfera.hr

ENERGETSKO CERTIFICIRANJE NEKRETNINA

Prema Pravilniku o energetskom certificiranju zgrada (NN 81/12, 29/13, 78/13):

-  Svaka nova zgrada prije uporabe odnosno puštanja u pogon mora imati energetski certifikat.

- Sve postojeće zgrade ili njihove samostalne uporabne cjeline koje se prodaju moraju imati važeći energetski certifikat, te isti mora biti dostupan na uvid kupcu prije sklapanja ugovora o kupoprodaji od 1. srpnja 2013. god.

- Pojedinačne samostalne uporabne cjeline zgrada koje se iznajmljuju, daju na leasing ili u zakup moraju imati važeći energetski certifikat dostupan na uvid najmoprimcu ili zakupcu, prije sklapanja ugovora o iznajmljivanju, leasingu ili zakupu od 1. siječnja 2016. godine.

- Kada se prodaja nekretnine oglašava - objavljuje u medijima, tada se u oglasu mora navesti i energetski razred te zgrade ili njezine samostalne uporabne cjeline.

 - Za prodaju nekretnine bez energetskog certifikata, kazne mogu biti i do 100.000 kuna. Kazne su predviđene za vlasnike građevine, stana, ureda koji je obveznik provođenja energetskog pregleda i certifikata, a nije ga napravio.

- Od obveze energetskog certificiranja izuzete su između ostalog i zgrade, samostalne uporabne cjeline  zgrade koje imaju uporabnu korisnu površinu manju od 50 m2. Ova površina čini ukupnu ploštinu neto podne površine grijanog dijela zgrade što znači da se na primjer kod stana  zbrajaju sve  ploštine prostorija soba, kuhinje, kupaonice, WC-a, hodnika i ostave. Negrijani dijelovi zgrade, primjerice: negrijani  tavan,  negrijani podrum, negrijano stubište, lođe i terase ne ulaze u tu površinu.

BILJEŠKA O PORTALIMA KOJI SU NAMIJENJENI OGLAŠAVANJU
 
Portali koji su namijenjeni isključivo oglašavanju, a ne sadrže urednički oblikovane programske sadržaje koji se objavljuju dnevno ili periodično od strane pružatelja elektroničkih publikacija u svrhu javnog informiranja i obrazovanja, nisu mediji sukladno članku 2. Zakona o medijima.
Sve elektroničke publikacije upisane su u Upisnik pružatelja elektroničkih publikacija pri Agenciji za elektroničke medije, te se može provjeriti koji portali su elektroničke publikacije tj. imaju status medija.
 
Vezano za oglašavanje, prema članku 24. novoga Zakona o gradnji (NN 153/13) ovlašteni posrednik u prometu nekretnina obvezan je u oglasu o prodaji, iznajmljivanju, davanju na leasing ili u zakup zgrade za koju se izdaje energetski certifikat, odnosno njezina posebnog dijela, koji se objavljuje u medijima navesti energetski razred zgrade, odnosno njezinog posebnog dijela.
 
ZAKLJUČNO: portali koji su namijenjeni isključivo oglašavanju nisu mediji te se na njih ne primjenjuje stoga navedena odredba novoga Zakona o gradnji (NN 153/13).

Naš inženjer stoji Vam na raspolaganju!

Dogma upravljanje d.o.o.
ovlašteni energetski certifikator
dipl.ing. DAMIR ILIĆ
051/301-554
091/225-0779

damir.ilic@dogma-upravljanje.com
www.dogma-upravaljanje.com

 

DOGMA NEKRETNINE d.o.o. Rijeka među dobitnicima nagrade TOP PROJEKTI – GREENOVATION 2013.

GREENOVATION 2013

Povodom Dana planete Zemlje, 22 travnja Savez za energetiku Zagreba i tvrtka Energo Media Servis d.o.o. nakon provedenog drugog po redu godišnjeg javnog natječaja za dodjelu Prve hrvatske nagrade za razvoj zelenog gospodarstva “GREENOVATION 2013” odabrali su i javno objavili TOP projekte hrvatskog zelenog gospodarstva u 2013. godini među kojima je i Dogmin Projekt Trsat.

Dogma nekretnine d.o.o. PROJEKT TRSAT nagrađen je u kategoriji „NAJBOLJA TEHNOLOGIJA HRVATSKOGZELENOG GOSPODARSTVA“.  Naš projekat prepoznat je od strane struke i kao takav uvršten je u  TOP projekte hrvatskog zelenog gospodarstva za 2013. godinu.

Cilj dodjele nagrade je sustavno poticanje poslovne zajednice na razvoj štednog, zelenog i konkurentnog gospodarstva, a sustavom nagrađivanja izdvojeni su vodeći nacionalni programi i projekti hrvatskih poduzetnika.

Dobitnici nagrade GREENOVATION 2013. ostvarili su pravo na petogodišnje korištenje i isticanje oznake GREEN MARK - SIGN OF EXCELLENCE

Prigodom dodjele nagrada održan je i prvi Godišnji susret nositelja oznake GREEN MARK - Sign of Excellence. GREEN MARK je obilježje održive ili 'zelene' usluge, proizvoda ili tehnologije koje pridonosi povećanju konkurentnosti. Prenoseći okupljenima saznanja s nedavno održanog sastanka Vijeća ministara za okoliš EU u Dublinu, ministar Zmajlović posebno je naglasio važnost pružanja jasnih, pouzdanih i dostupnih informacija o načinu na koji organizacije upravljaju okolišem i istaknuo ulogu koju oznake poput GREEN MARK-a mogu imati u postizanju tog cilja.

www.croenergo.eu

GREENOVATION 2013

GREENOVATION 2013